Isı yalıtımı, kış aylarında soğuğa karşı, yaz aylarında da sıcağa karşı alınabilecek en etkili önlemlerin başında geliyor. Konut ve işyerlerindeki enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmanın yolu, yalıtımdan geçiyor. Yalıtım ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor.
Isı yalıtım malzemelerin Türkiye’de farklı özellikler ile üretildiğini belirten Büsa İnşaat Genel Müdürü ve Maden Mühendisi Dr. Emrullah Cihad Işık, “Ülkemizde yeni yapılan binalar başta olmak üzere tüm binalarda ısı yalıtımı yaptırma zorunluluğu var. Isı yalıtımları ülkemizde ağırlıklı olarak EPS, XPS ve taş yününden yapılıyor” dedi.
Eps, xps ve taşyünün birbirinden farkının kaliteden ziyade tercih sebebi nerde kullanacağı ve bütçenin ne olduğuna bağlı olduğunu ifade eden Büsa İnşaat Genel Müdürü ve Maden Mühendisi Dr. Emrullah Cihad Işık, “ Herhangi bir binanın dış cephesinde ısı yalıtımı yapılacak ise Eps, XPS ve taşyünü kullanabilirsiniz. Burada ısı iletim kat sayıları size ne kadar yalıtım yapabilmeyi gösterir. Bunların içerisinde en düşük iletkenlik kat sayısına sahip olan Eps grubu içerisindeki karbonlu epsdir. Isı iletim katsayı değeri ne kadar düşük ise ısı yalıtımı yüksek demektir. Maliyet açısından en uygun olan beyaz eps, onun yanında karbonlu eps, daha sonra xps , daha sonra ise taşyünü geliyor. Hem maliyet açısından hem de performans açısından bakıldığında eps öne çıkıyor” dedi
Doğru yalıtım, malzemeleri ile tasarruf sağlanabileceğini ifade eden Işık, “Isı yalıtımı malzemeleri seçerken yaz sıcaklıklarının yüksek olmadığı bölgelerde karbonlu eps kullanmak ile ilgili bir sıkıntı yok. Fakat Antalya, Mersin ve İzmir gibi yaz sıcaklıklarının yüksek olduğu bölgelerde Beyaz EPS, XPS ve Taşyünü kullanımı daha uygun olacaktır. Çünkü karbonlu EPS karbon içerdiğinden ve rengi koyu olduğu için uygulama esnasında güneş altında uzun kaldığı zaman deformasyona uğrayabiliyor. Isı yalıtımı malzeme seçiminde şehrin konumu önemli. Isı yalıtımı yaptıracak binalarda bina sakinleri tercihlerini uygulayıcı firmalarla istişare ederek karar vermesi daha doğru olur” ifadelerini kullandı.
Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının da altını çizen Işık, “Doğru bir yalıtım ile binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün olduğunu, teorik olarak kanıtlandığı gibi yıllardır bina kullanımları ile de uygulamalı olarak artık kanıtlandı. Isı yalıtımı yapılan bir bina 3-4 yıl içinde elde edeceği tasarrufla maliyetini amorti edebilmektedir. Isı yalıtımı yaptırmak evin içerisinde oluşacak küfü oluşumunu da engelliyor. Binanın donatısında da bina içinde nem kalmadığı için koruma yapılmaktadır. Görsel güzellik açısından da katkı sağlamaktadır. Isı yalıtımı yaparak cari açık azalmasına ciddi katkı sağlanmaktadır. Çünkü doğalgaz ithal edilen bir enerji kaynağıdır. Isı yalıtım uygulamalarında uygulama yapılacak zaman, bahar ve yaz ayları en uygun dönem" diye konuştu.
Yalıtım yaptıracak vatandaşlara çağrıda bulunan Büsa İnşaat Genel Müdürü ve Maden Mühendisi Dr. Emrullah Cihad Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşlarımızın yapmak istedikleri işi bilerek yapmaları mutlaka önemlidir. Uygulamacıların sözleşme yapması şarttır. Yalıtım firmalarını doğru seçerse vatandaşlarımız doğru yola ulaşabilir. ETICS belgesi olan sistem ürünleri kullanılması ve doğru uygulama ekipleriyle yapılacak bir ısı yalıtım uygulaması yazın soğutma için harcanacak enerjinin, kışın ise ısıtma için harcanacak enerjinin yarı yarıya düşmesine neden olacaktır."